Dosar de prosumator

Noi, prosumatorii, livrăm energie în sistemul energetic ziua, când consumul este maxim iar energia este mai scumpă și luăm din sistem energie noaptea, când este mai ieftină. Când livrăm în sistem, reducem consumul de combustibil, indiferent de natura lui, și reducem de asemenea consumul de apă din lacurile de acumulare; dispecerul național se ocupă de gestionarea acestei situații.

Sistemul ne ajută prin distribuirea energiei produse de noi la consumatori și gestionează această situație. Avantajul cu energia produsă de noi este că ea nu se distribuie la distanțe mari, ea consumându-se în general pe plan local și nu încarcă liniile de înaltă tensiune, în felul acesta pierderile fiind mai mici.  

Cine a gandit aceasta solutie de a lucra in tandem cu sistemul a avut o idee excelenta si depinde de liderii nostri politici sa se foloseasca de noi si sa incurajeze pproductia cu energie gratis direct de la soare.

În altă ordine de idei, noi producem și cumpărăm o marfă numită energie electrică. În această situație trebuie să știm în ce se măsoară această marfă.

Cum se măsoară energia electrică?

Avem 2 mărimi importante, puterea și energia, mărimi care sunt total diferite una de alta. Puterea  depinde de suprafața panourilor, intensitatea luminii solare și orientare. Puterea nu poate depăși puterea instalată și nu se acumulează. Unitatea de măsură a puterii este W cu multipli și submultipli. Unitatea cea mai folosită este KW, iar la producătorii mari MW. Puterea nu se acumulează, sau mai simplist numărul de KW nu crește în timp.

Puterea este gratis.

Energia este putere înmulțită cu timpul și se măsoară în KWh, asta însemnând KW înmulțit cu ore. Cantitatea de energie crește cu timpul și se plătește. Facturarea se face în funcție de KWh produși sau cumpărați. 

În afara de greșeala de a se vorbi de KW în loc de KWh, a mai apărut una, care sună mai interesant pe la televiziuni, KW/h, adică KW împărțit la ore. KW/h nu există nici ca mărime, nici ca unitate de măsură, oricât de interesant ar părea pentru unii. 

Cele de mai sus nu le-am scris pentru cei ce lucreaza în domeniul electric și nu au nevoie să li se explice, ci pentru cei care sunt prosumatori, lucrează și sunt pregătiți pentru alte domenii de activitate.

 

sursă articol: dl. Titus Pârjolescu