Uncategorized

COMUNICAT de PRESĂ

Cum o inițiativă legislativă, esențială pentru Prosumatori începe bine și se poate termina rău.

Foarte simplu : Intervine ANRE, ca exponentă a companiilor de producere, import și furnizare de energie. AMPEER, ca ONG reprezentant al Prosumatorilor din România, vă prezintă filmul evenimentelor:

În fapt, după ce Ord. 15/2022 emis de ANRE a fost parțial “ demontat “ în instanță la Curtea de Apel București fiind atacat în contencios administrativ, un grup trans-partinic de senatori are, că prin minune, inițiativă legiferării modalității de facturare a Prosumatorilor din România, respectiv modificarea Art 73 indice1 din legea energiei electrice și a gazelor naturale Nr 123/2012.

Inițiativă inițială este lăudabilă și introduce o serie de elemente noi și binevenite în sprijinul Prosumatorului casnic de până la 27 Kw putere instalată și amintește de termenul “ Compensare Cantitativă” pentru prosumatori fară să intre prea mult în detalii.

Ca și elemente noi și foarte bineventite pentru prosumatori amintim:

-O distincție între prosumatorii persoane fizice și persoane juridice

-Introduce dreptul prosumatorilor casnici de a cere o compensare financiară oricând pe perioada celor 24 luni

-Compensarea financiară pentru energie electrică și gaze naturale pentru orice alt loc de consum aparținând prosumatorului, la același furnizor, în mod evident.

-Introduce, dreptul Prosumatorilor în esență, de a dona cu titlu gratuit excesul de energie electrică aflat în portofoliul furnizorului către alti clienți ai acestuia, membri ai familiei, persoane asistate, școli, spitale etc.

Pe data de 03. Octombrie 2023, se întrunește comisia la Senat împreună cu partenerii sociali și ca prin minune, ANRE vine cu nu mai puțin de 16 pagini de amendamente.

AMPEER a depus anterior o serie de amendamente fundamentate.

În mod evident se amână votul și peste o săptămână, pe 10 Octombrie, ca prin minune, la inițiativă ANRE, AFEER și ACUE: (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie), legea se modifică și transcrie de fapt vechiul Ord. 15 ANRE prin care :

-Își legiferează Compensarea Cantitativă aplicabilă prosumatorului DOAR pentur Energia activă, urmând să se plătească tarife și taxe, inclusiv Certificate Verzi ?!

-Introduce sintagma generală pe toate articolele de lege : “conform reglementărilor ANRE

Practic, cele 16 pagini de amendamente ale unei Autorități de Reglementare în Energie naționale, independente politic și imparțiale în fața consumatorilor și prosumatorilor reușesc să anuleze temporar legiferarea unei formule corecte de compensare al excesului de energie furnizat pe o lungă perioada de timp furnizorilor de energie din România.

Practic, legiferează primar ord. 15 ANRE și astfel, prevederile legii 123/2012 în care se prevedea Compensarea Cantitativă 1:1 rămâne istorie. Din cererile formulate de către AMPEER am obținut următoarele :

• Limitarea custodiei energiei în exces livrată în rețea de către Prosumatori de la 24 luni la 12 luni

• Posibilitatea ca de la început un Prosumator să își exprime dorință de compensare financiară, oricând pe perioada de 12 luni posibilitatea compensării financiare lunară cu notificarea prealabila a furnizorului custode.

Noi, cei de la AMPEER, purtam o bătălie inegală cu legiuitorul, companiile furnizoare și distribuitoare de energie din România dar, cu cât vom fi mai mulți și mai uniti, vom putea iniția legi corecte și în concordanță cu evoluția spre o energie verde, sustenabila în România în corelare cu legislația Europeană. Camera Deputaților este for decizional însă.

Continuam și acolo !

Cu considerație,

Președinte AMPEER Vicepreședinte AMPEER

Adrian FOLTEANU Luță Dumitru