Analiză

Marți 8 noiembrie USR a organizat dezbaterea cu tema “Legislația privind prosumatorii” unde am fost invitat împreună cu domnul Adrian Folteanu președintele AMPEER.
Au fost prezenți reprezentanți ai asociațiilor profesionale din industria energiei, reprezentanți ai asociațiilor de prosumatori precum și parlamentari iar scopul acesteia a fost de a stabili în ce măsură actuala legislație privind prosumatorii servește scopului dezvoltării acestui sector sau necesită îmbunătățiri.
Din păcate nu toți participanții la dezbatere și-au dat acordul pentru difuzarea unei înregistrări a acestei dezbateri. Așa că, nu avem de ales decât să respectăm cuvântul dat gazdelor acestei dezbateri: publicam strict propunerile AMPEER în cadrul acestei dezbateri!

Propunerile AMPEER au fost următoarele:
-Compensare cantitativă 1/1 conform art 73.1 aliniat 3 litera A și B din Legea 123/2012 și OUG 143/2021
-TVA 5 % pentru toate echipamentele de producere energie inclusiv medii de stocare.

-Decontarea de la bugetul de stat a unei cote de 70% din cuantumul programului Casa Verde către toți prosumatorii care au montat cu eforturi proprii o instalație fotovoltaica de minim 3 kwp.

-Decontarea pe baza CER (certificat de racordare) și a contractului de prosumator încheiat cu unul din furnizorii de electricitate cu precizarea că aceasta decontare trebuie să fie făcută pe toate POD urile pe care le are în proprietate prosumatorul și are instalații montate >> practic oricare prosumator ar trebui să poată folosi energia depozitata în SEN în absolut orice loc de consum(pe numele lui) pe teritoriul R!

-Scurtarea timpilor de procesare a documentelor prosumatorilor la o perioadă de cel mult 7 zile din momentul recepției instalației de producție din regenerabile

-Baza de date națională a prosumatorilor în care firmele de distribuție să introducă ZILNIC atît ce injectează cât și consumul la fiecare prosumator în parte, practic prosumatorul să poată consulta aceasta baza de date oricând și să aprobe sau nu datele colectate, în cazul în care prosumatorul nu este de acord cu datele respective statul român să se autosesizeze și să rezolve problema respectiva!

Am pus în discuție problema facturilor. Majoritatea participanților au dat vina pe probleme software, că nu stiu precis etc. La final răspunsul nostru a fost scurt:
-Nu se trimit facturile datorita faptului că nu vreți să avem documente pe care să le putem folosi împotrivă dumneavoastră în cazul unui proces!

Discuțiile au fost destul de aprinse, atît domnul Folteanu Adrian cât și eu am intervenit la majoritatea punctelor ce au fost prezentate de către ceilalți participanți la discuție.
La finalul discuției am răspuns la o întrebare din partea unui participant din partea firmelor de distribuție:
-Cum să dimensionam actualul SEN având în vedere numărul tot mai mare de prosumatori?
Răspunsul nostru a fost următorul:
Trebuie să luați în considerare următoarele aspecte:

-având în vedere că în 2023 este posibil că UE să interzică încălzirea bazata pe lemn, ar trebui să vă gândiți că în zonele rurale unde nu prea avem bani și posibilități să dezvoltam rețeaua de gaze, încălzirea va fi bazata pe electricitate cu sisteme de încălzire mai mult sau mai puțin performante.

-având în vedere că în acest moment fiecare familie nivel mediu are în proprietate doua mașini pe combustibil fosil, odată cu răspândirea mașinilor electrice aceste familii vor dori să încarce respectivele mașini electrice la instalațiile proprii de producere a energiei bazate pe energie verde.

-având în vedere încălzirea globala va trebui să luați în calcul un consum mai mare pe timp de vară datorita instalațiilor de aer condiționat, de fapt un consum apropiat că pe timp de iarnă, folosirea în procent cât mai mare a instalațiilor care utilizează energia verde.

-pentru următorii 10-15 ani este posibil ca gazul natural să fie interzis pentru producere curent electric/încălzire având în vedere problemele globale legate de încălzire, automat energia verde va fi în prim plan, automat trebuie capacități de stocare gen hidro reversibile.

-este nevoie să construim o noua rețea pe lângă rețeaua actuală, care să satisfacă nevoile unei economii în creștere, care să fie capabila să absoarbă energia generata de prosumatori, să stocheze energia generata de prosumatori.

Mulțumim gazdelor noastre de la USR pentru inițiativă și în mod special domnului senator Claudiu Mureșan (viitor prosumator) pentru sprijinul acordat!
Pe scurt, acesta a fost începutul luptelor pe care AMPEER trebuie să le poarte în următorii ani!

Luță Dumitru